Açık Parfüm

Açık Parfüm Nedir?

Üretim şekli ve içeriği bakımından parfüm'ün aslında açığı kapalısı bulunmamaktadır. 1990'lı yılların sonunda ortaya çıkan ve aslında birebir benzeri dünyanın herhangi bir yerinde bulunmayan Türkiye'deki Açık Parfüm Sektörü diye adlandırılan sektörün ismi, 1990'lı yıllarda mağazalarda parfümün istenilen gramajda alınabilmesinden gelmektedir. Parfüm mağazalara litrelik ambalajlarda gelip, müşterinin istediği boydaki daha küçük şişelerde satılmaktaydı. Açık parfüm ismi biraz da açık deterjan, açık şampuan vb. sektörlerden de ilham almıştı. Ancak gerek Sağlık Bakanlığı denetimlerinin etkinliğinin artırılmaya çalışılması gerekse Avrupa Birliği Kozmetik Mevzuatının Türkiye'deki mevzuat ile uyumlandırılması çalışmaları ile birlikte (özellikle 2004 sonrasında) mağazalarda dolum yapılması uygulaması son bulmuş ve üretimin her aşamasının Üretim Merkezlerinde tamamlanması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Açık Parfüm'den anlaşılması gereken şey şudur; Açık parfüm görece çok daha yüksek fiyatlarla satılan muadillerinin çok yakın kokan benzerlerinin çok çok daha düşük maliyetlerle perakende müşterisine sunulması işidir. Buradaki maliyet farkı, kullanılan hammaddenin kalitesinin düşüklüğünden değil, (aynı hammaddeler kullanılmaktadır) daha ziyade, orijinal markalı ürünlerin marka değerinin, reklamların, AR-GE çalışmalarının, ithalatçı, toptancı, perakende mağazacıların yüksek kar marjlarının maliyet içinde yer almasından kaynaklanmaktadır. Açık Parfüm Sektörü'nün karıştırılmaması gereken bir diğer parfüm sektörü ise, Sahte Parfüm sektörüdür. Sahte parfüm sektörü, kokunun benzerliği, kalıcılığı, sağlıklılığı gibi konulara değil, parfümün ambalajının renginin, modelinin, isminin taklit edilmesine yoğunlaşmaktadır. Görsel olarak benzerini yapmaya çalışan ve satışlarında orijinal markanın marka değerinden faydalanarak ürettikleri parfümleri satmaya çalışan Sahte Parfümcülerin faaliyet konuları, hem yasal değil, hem de sağlık denetimleri bakımından ciddi eksiklik içindedirler. Nitekim Sahte Parfümcüler merdiven altı üretim yapmaktadırlar. Açık Parfüm Sektörü üreticileri ise, hiçbir şekilde şişenin, modelin, rengin, markanın benzerliğine odaklanmamışlardır. Açık Parfüm Sektörü, perakende müşterinin aradığı koku kalitesinin artırılmasına dönük bir çalışma içerisindedirler. Dolayısı ile Açık Parfüm Sektörü, parfümlerin marka değerinden faydalanmak ve müşterileri aldatmaya çalışan Sahte Parfüm Sektöründen tamamen farklı olarak, orijinal parfüm sektörüne özellikle fiyat ile rekabet oluşturan bir sektör niteliğine sahiptir. Öncelikli kaygıları insan sağlığına uygun, birebir ve kalıcılığı yüksek koku üretimidir.

Parfümün İçeriği Nedir?

Parfümlerin içeriği genel olarak esans, alkol ve distile sudur. Her üç hammadde de sağlık koşulları bakımından önem arzetmektedir. Suyun distile edilmiş olması gerekmektedir. Alkolün metanol oranı düşük ve yüksek dereceli alkol olması gerekmektedir. Esans ise diğer iki hammaddeye göre bir miktar daha kapsamlıdır. Dünya parfüm esans sektöründe yaklaşık 7.000 hammadde bulunmaktadır. Her bir parfümün içine ise, yaklaşık olarak 50-70 farklı hammadde girmektedir. Bu hammaddelerin bir kısmı natural yağlardan (gül yağı vb.) bir kısmı ise kimyasal maddelerden oluşmaktadır.

Parfüm sağlığa Zararlı mıdır?

Parfüm insan sağlığına zararlı değildir. Ancak dikkat edilmesi gereken konular da bulunmaktadır. Bu konuların başında kullanım hatalarından kaynaklanabilecek hatalar gelmektedir. Örneğin erkeklerde traş sonrası yapılan kullanımda, hammaddelerden alkolün tahriş edici bir etkisi bulunmaktadır. Parfümün ağza, göze teması olmamalıdır. İçinde anti bakteriyeller bulunan deodorant, roll-on vb. ürünler tende kullanılırken, diğer ürünlerin ise (EDT, EDP vb.) daha ziyade elbise üzerinde kullanımı önerilmektedir. Parfümün saç üzerinde daha uzun kalıcılığı olduğu düşünüldüğünden, saça kullanımı sıkça rastlanılan bir durumdur. Ancak kuruma ve yıpratma etkisinden dolayı bu da önerilmez. Parfümün insan sağlığına olan etkilerinden bir diğeri de kullanılan hammadde içeriğinden kaynaklanabilecek etkilerdir. Bunu da iki başlıkta incelemek gerekir. Birinci konu alerjenlerdir. Dünya Sağlık Örgütünün kabul etmiş olduğu alerjen maddelerin herhangi birisinin ürün içinde belli bir miktarı aşması halinde, bu alerjene ürünün içerik listesi içinde yer vermek gerekmektedir. Diğer konu ise parfüm esansı içinde bulunan hammaddelerin sağlık bakımından kullanımının yasaklanmış olabilme ihtimalidir. Özellikle Avrupa Birliği'nin son yıllarda gerçekleştirdiği REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals) Mevzuatı neticesinde parfümün esansı içinde kullanılabilecek her bir maddenin kayıt altına alınması çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar her geçen gün devam etmektedir. Şöyle ki esans üreten firmalar kullandıkları her bir hammaddeyi REACH bünyesinde kayıt altına almak mecburiyetindedirler. Zaman zaman REACH'in yayınladığı genelgeler ile bir kısım hammaddenin (yılda 2-3 hammadde düzeyindedir) kullanımı yasaklanmaktadır. Esans firmaları da bu genelgelere uygun üretim yapmak zorundadırlar. Aykırı üretim yapan üreticiler çok ciddi yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilmektedirler.

Açık Parfüm Sağlığa Zararlı mıdır?

Açık parfüm üretiminde kullanılan hammaddeler, dünya orijinal parfüm sektörünün esans üretimini yapmakta olan esans üreticilerinden elde edilmektedir. Dolayısı ile orijinal parfüm esanslarının üretiminde hangi hammaddeler kullanılıyor ise, açık parfümün esanslarında da aynı hammaddeler kullanılmaktadır. Parfüm esans üretimi Know-How, üst düzey bilgi ve üst düzey laboratuar gereksinimleri olan bir iş koludur. Dolayısı ile parfümün sağlık koşullarına uygunluğu ile ilgili müşterilerin karşı karşıya oldukları risk orijinal parfümde de, açık parfümde de aynıdır. Parfümlerin içerdiği hammaddelerin denetimi ile ilgili mevzuatın en güçlü olduğu ve gerçek anlamda denetimlerin yapıldığı yer bugün itibarıyla Avrupa Birliği'dir. Dolayısı ile hammadde temininin Avrupa Birliği'nden temin edilmiş olduğu parfümlerin sağlık kurallarına uygun olduğu prensip olarak kabul edilebilir. Gerek Açık Parfüm Sektöründeki gerekse orijinal parfüm sektöründeki perakende müşterilerine yapılabilecek öneri, hammaddelerini Avrupa Birliği'nden temin edildiğini gösteren bilgi ve belge sahibi firmaları tercih etmeleridir. Marka bilinirliliği yüksek, çok sayıda mağazası olan firmaları tercih etmek de bir ön denetim yoludur. Nitekim Parfümevi gibi büyük firmaların yapmış oldukları yüksek seviyeli yatırımları riske etme imkanları bulunmamaktadır.

En iyi kokulara ve en büyük markalara dahi artık açık parfüm sayesinde çok daha ekonomik olarak ulaşabilir ve hiç kimsenin ayırt edemeyeceği şekilde kullanabilirsiniz. Ekonomik olarak da kalitenizden ödün vermeden dışarıya çıkabilir iş yerinizde ne kullandığınızı sorduklarında rahatça kokunun sahip olduğu orijinal markayı çekinmeden verebilirsiniz. Açık parfüm bugün bir çok insanın tercih ettiği ve adı bile duyulmamış ama pahalı olan orijinal kutusundaki modellerin üst seviye kalitesini kıyaslanamayacak kadar ucuza verebilmektedir. Sizler için en iyi marka ve en kaliteli parfümlerin yanında açık olarak da hizmet verip tüm müşterilerimizin beklentilerini karşılıyoruz. Birden fazla alıp kargodan tasarruf edebilir ve ucuz oldukları için açık parfümlerden bir çok alıp uzun süre parfüm ihtiyaçlarınızı da karşılayabilirsiniz.


Açık parfüm

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.